Skötseltips juni

Juni månad är en intensiv månad, både för bisamhället och biodlaren. Samhället har nu vuxit sig starkt och kommer inom kort att nå sin reproduktionsmässiga topp. Svärmrisken är under denna period som störst och biodlaren bör hålla koll på eventuella svärmceller i bisamhället. Svärmning sker när bisamhället nått tillräcklig styrka för att kunna avyttra en svärm och samtidigt klara av att upprätthålla samhällets grundläggande funktion. Svärmning är ett naturligt reproduktionssätt för bisamhället men utgör ofta bekymmer, oro och ekonomisk förlust för biodlaren. Svärmar kan också sprida sjukdomar och vara till obehag för andra. De flesta biodlare vill därför förhindra att bina svärmar. De generella råd vi brukar lämna gällande svärmning gäller här fortfarande. Det är bland annat viktigt att tidigt ge tillräckligt med plats för yngel och honung i kupan. Platsbrist som hindrar samhällets expansion utlöser ofta binas instinkt att svärma.

Bisamhällen som tidigt på sommaren är mycket starka utgör en större risk för att svärma, dessa bör därför delas eller utjämnas genom att man plockar bort några yngelramar från samhället. Vill man inte göra en avläggare kan ramarna användas till att stärka upp svagare samhällen i stället. Att göra avläggare är dock bra ur många aspekter och vill man inte utöka antalet bisamhällen är det enkelt att slå ihop avläggaren med modersamhället igen när sommaren är slut och det är dags att invintra. Mer om avläggare hittar ni i vår för ändamålet framtagna broschyr som finns att beställa i Bibutiken. Broschyrer – Bibutiken (biodlarna.se)

Juni är för många också starttid för drottningodlingen. Det är bra att regelbundet förnya drottningarna och se till så de håller god kvalitet. Drottningbyten har även de en svärmförhindrande effekt. Planerar biodlaren att byta drottning i samhället kan det vara en lämplig tid nu. Att tillsätta en ny drottning är alltid ett kritiskt moment i biodlingen. Oavsett om en ny drottning ska tillsättas i en nygjord avläggare eller i ett befintligt bisamhälle är det viktigt att hantera drottningen så att tillsättningen blir framgångsrik och bisamhällets funktion bibehålls.

För en lyckad antagning av drottningen är det viktigt att bina verkligen saknar drottning och känner sig viselösa. Likaså att bina saknar alternativ till den drottning som biodlaren tillhandahåller. Finns det ägg, spätt yngel eller redan påbörjade drottningceller väljer samhället ofta att göra en egen drottning i stället för att ta emot den de fått av biodlaren. Det kan också vara viktigt att arbetsbina får tid att vänja sig vid den nya drottningen, t ex genom fördröjning med foderdeg i utätningsbur eller en påsticksbur fasttryckt på en yngelkaka med plats för äggläggning. Att det finns drag eller att biodlaren simulerar drag genom att exempelvis drivfodra med sockerlösning underlättar ofta också tillsättningen. Ge alltid bina lugn och ro ett par veckor efter tillsättningen. Att vara för nyfiken och vara i kupan och titta för ofta kan leda till att man förlorar drottningen.

På många platser i landet är det i juni ett bra nektardrag. När ramarna till största delen är täckta kan man börja slunga. Men skatta inte för hårt i samhället, vädret kan snabbt bli sämre, dragstopp kan inträffa och bisamhället behöver fortfarande mycket energi för uppfödning av yngel. Plockar biodlaren bort all honung kan bisamhället i värsta fall hamna i svält.

Till sist! Glöm inte att ha koll på varroaläget! Ni som praktiserar drönarutskärning håller effektivt nere tillväxten av kvalster. Övriga behöver ha andra övervakningsåtgärder och bekämpningsstrategier på plats så angreppsgraden inte blir för hög fram till invintringen av bisamhället.

Ha en fortsatt trevlig biodlingssommar!

Richard Johansson, Sveriges Biodlares Riksförbund

Publicerat: 2024-06-19

Liknande artiklar

Starka bisamhällen

Många är nu i full gång med invintringen av bina och enligt de rapporter vi fått in ser bisamhällena trots en lite...

Cementhonung

Under sensommaren har det hört av sig ovanligt många medlemmar som har fått cementhonung i kuporna. Cementhonung eller...

Gammalt vax bör smältas om

  Efter invintringen i augusti-september går umgänget med bina ner på lågvarv. Som biodlare vet man att det även...

SAMARBETSPROJEKT MELLAN: