Skötseltips september

De flesta sysslor i bigården är så här års avslutade. I områden med ljungdrag kan det dock återstå både skattning och invintring. Temperaturen ute sjunker nu och nattfrosten gör sin entré på flera håll. Håll koll så bisamhället hunnit dra ned sitt vinterfoder.

För många återstår nu också att ta hand om honungen. De flesta biodlare rör eller ympar och tappar sin honung på burk. Om honungen får kristallisera fritt, vilket kan ta allt från några dagar till många månader bildas grova kristaller. Många vill dock ha en honung som är slät i konsistensen, detta kan uppnås genom att slå sönder kristallerna i honungen under kristallisationsprocessen genom att röra honungen. Att röra honung är ett mödosamt och tidskrävande arbete. Ett bra alternativ är att i stället ympa honungen. Flera olika recept kan hittas på nätet. Ett av de mest kända är ympning enligt Ekobi-metoden som jag själv använder med några små modifieringar. Prova er fram vilken konsistens och struktur ni vill ha på er honung.

Det är nu också dags att ta hand om det värdefulla vaxet. Ramar som använts till många generationer yngel blir mörka och cellernas storlek minskar. Efter några år väljer de flesta att byta dessa mot nya rengjorda ramar med nya mellanväggar. Många föreningar har ångsmältare och särskilda träffar för medlemmar som vill smälta sitt vax. Har man många ramar som ska smältas ur behöver man oftast skaffa egen utrustning eller skicka i väg ramarna till något av de företag som erbjuder ursmältning och rengöring av ramar.

När bisamhällena är förberedda inför vintern, honungen är burkad och materialvården klar finns det tid för reflektion och utvärdering av säsongen. Gå gärna på möten som anordnas av din lokalförening och ta chansen att träffa andra biodlare. Kanske passa på att gå en kurs eller läsa en ny biodlingsbok? Snart är det dags att börja förbereda för nästa biodlingssäsong.


Ta vara på det värdefulla vaxet så det kan bli nya mellanväggar till bina.

Foto: Richard Johansson

 

Publicerat: 2024-08-29

Liknande artiklar

Starka bisamhällen

Många är nu i full gång med invintringen av bina och enligt de rapporter vi fått in ser bisamhällena trots en lite...

Cementhonung

Under sensommaren har det hört av sig ovanligt många medlemmar som har fått cementhonung i kuporna. Cementhonung eller...

Gammalt vax bör smältas om

  Efter invintringen i augusti-september går umgänget med bina ner på lågvarv. Som biodlare vet man att det även...

SAMARBETSPROJEKT MELLAN: