Vaxmott

                                

Galleria mellonella, Foto: Richard Johansson                            Achroia grisella Foto: (APHA)

Angrepp av vaxmott eller vaxmal som de också kallas är förmodligen inte det vi biodlare fruktar mest. Jämfört med varroa och yngelröta förefaller dessa små fjärilar som relativt harmlösa. Men om vaxmottet erbjuds rätt förutsättningar kan de orsaka stor skada på kupmaterial och vax.

I Sverige påträffar vi två typer av vaxmott i bisamhället, det mindre vaxmottet Achroia grisella samt det stora vaxmottet Galleria mellonella. Deras biologi är likartad och beskrevs redan på 1700-talet av den danska entomologen Johan Christian Fabricius som var lärling hos Carl von Linné. Mindre vaxmott har en vingbredd på 15 till 25 mm. Det större vaxmottet kan som hörs på namnet bli något större med ett vingspann på 30 till 35 mm. Honorna är större än hanen hos båda arterna.

Vaxmotten lever i en nära relation till bisamhällen över hela världen men återfinns även utanför bisamhället hos exempelvis humlor. De är opportunister och om ett bisamhälle är försvagat kan vaxmottet ta över bisamhället och orsaka samhällets kollaps. Ett starkt och välmående samhälle har dock sällan några problem att stå emot ett angrepp utan skada sker normalt sätt endast i biodlarens förråd av utbyggda skattlådor där vax och rester av honung lockar till sig motten. Vaxmott har en smått unik förmåga att kunna bryta ner bivax med hjälp av lipaser som är ett enzym som kan spjälka fett (lipider) och tillgodose sig det som kolhydratkälla. Om vaxmott får härja ostört i exempelvis ett vaxförråd med skattlådor kan allt vax bli totalförstört. Används EPS-lådor eller annat poröst material blir även dessa helt genomborrade av vaxmotten och måste ofta kasseras.

         

Ramar och lådor kan totalförstöras vid ett angrepp Foto Richard Johansson Sveriges Biodlares Riksförbund

2017 publicerades en studie om vaxmottslarvernas förmåga att bryta ned plast (polyeten som ofta används i förpackningar av olika slag) och i stället producera etandiol. En förklaring till denna förmåga kan vara att de kemiska bindningarna i plasten är av samma sort som återfinns i bivax.

Vaxmotten är utpräglat nattaktiva och både parning och äggläggning sker på natten. Dagtid håller de sig stilla och gömda. De vuxna fjärilarna letar efter bra springor i kupan där de lägger sina ägg. En vuxen hona börjar lägga ägg direkt efter att hon blivit parad och äggläggningen pågår normalt i cirka fem dagar. Antalet ägg hon hinner lägga varierar bland annat beroende på temperaturen men är vanligtvis 300 till 600 stycken. Äggen läggs väl gömda i klasar som kläcks efter tre till fem dagar vid gynnsam temperatur (29 till 35 oC). Vid högre temperatur tar äggen längre tid på sig att mogna och vid låga temperaturer exempelvis 18 oC tar det hela 35 dagar för äggen att kläckas.

Bina har ofta svårt att komma åt att rensa ut ägg och larver som börjat äta sig igenom vaxbygget. Beroende på temperaturen så varar även larvstadiet olika länge, vid 25 till 30 grader går utvecklingen som snabbast och larven är färdigutvecklad på cirka sex till sju veckor.

Deras vägar på vaxkakorna är lätta att följa då de också delvis täcks av ett spindelvävsliknande spår med mörk avföring. När larven blivit tillräckligt stor spinner den själv en hård kokong runt sig och blir en puppa. Detta stadium varar oftast i ungefär en månad men kan också variera beroende på temperatur. Kokongerna sitter oftast tätt i stora klasar och kan då inte rensas ut av bina.

Puppan kommer därefter lämna sitt vilostadium och omvandlas till en liten fjäril. Vaxmottet har nu genomgått en fullständig metamorfos. En vuxen hona lever i cirka 12 dagar och hanen upp till det dubbla.

Detta betyder att individerna genomgår fyra olika stadier, nämligen som ägg (ovo), larv (larva), puppa (pupa) och vuxen insekt (imago). Fullständig metamorfos finns i många stora insektsgrupper som till exempel flugor, steklar (som bin, getingar och myror), skalbaggar och fjärilar. Vaxmottsfjärilen ska nu leva mellan en till två veckor, och då hinna para sig och lägga ägg. Under sin tid som vuxen fjäril varken äter eller dricker den. Mottens sammanlagda livslängd, från ägg till könsmogen fjäril kan således bli upp till sex-sju månader.

Förutom mottens fascinerande utveckling i bikupan och förmåga att bryta ner både plast och bivax har de fler egenskaper som är ovanliga. En är deras förmåga att alstra ultraljud genom att gnida vingarna mot varandra. Ljudet används av hannarna tillsammans med utsöndrandet av kemiska signaler för att locka till sig honorna inför parningen och kan uppfattas på flera meters avstånd. Ytterliga en speciell egenskap är deras flyktbeteende som oftast inte, trots att de har vingar innefattar att flyga i väg. I stället springer de mycket snabbt och gömmer sig när de känner av fara. Denna utvecklade teknik lämpar sig väldigt bra i en bikupa med massor av trånga vrår och springor att gömma sig i.

Motten är små och gråfärgade med bronsfärgad täckning. Det stora vaxmottet har en kroppslängd på ca 13–19 mm medan det lilla vaxmottet endast mäter 10-13mm. Hanen är mindre än honan hos båda arterna och är oftast ljusare samt har en liten inbuktning på främre delen av vingen vilket honan saknar. Äggen är väldigt små (ca 0,5mm) i diameter vilket kan göra de svåra för biodlaren att upptäcka. De är först vita/ljusrosa för att senare skifta till mer gulaktiga.

Foto: Richard Johansson Sveriges Biodlares Riksförbund

Larverna är vit/grå och gör sina karaktäristika gångar i vaxmellanväggen när den äter sig fram genom ramen och efterlämnar sitt silkesliknande nät. Dessa gångar syns tydligt och är ett säkert tecken för biodlaren att vaxmal finns närvarande. Bina kan öppna upp celler som larverna passerat i genom för att försöka rensa ut angriparen, detta symptom kallas ”bald brood” och förekommer vid kraftiga angrepp. Det vita pupphöljet är mycket motståndskraftigt och kan inte rensas ut av bina.

 

 

 

Foto: Richard Johansson

Vaxmotten är främst nattaktiva och kan då flyga mellan bikupor och bigårdar för att sprida sig vidare. Det finns också forskning som gör gällande att larver kan förflytta sig upp till 50 meter och därmed teoretiskt skulle kunna transportera sig mellan kupor. Även biodlaren kan sprida vaxmott, främst genom flytt av ramar och kupor som innehåller ägg men även vid utsättning av angripna skattlådor från förrådet till bigården.

Båda arterna förekommer i stort sett över hela landet, från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

Vaxmotten tål både låga och höga temperaturer. Bästa sättet att skydda sig är att vinterförvara vax i temperaturer mellan -5 och +5 grader. För att döda samtliga stadier av vaxmott krävs mer än minus tio grader under flera dagar. Detta är såklart mycket svårt att åstadkomma, men enstaka ramar kan läggas i frysen. Vid frysning av ramar blir vaxet mycket skört och dessa bör därför hanteras med stor försiktighet för att inte vaxbygget ska skadas. Låga temperaturer tillsammans med gasning med ättiksyra är en effektiv åtgärd som oftast räcker. Ättiksyran dödar äggen och vuxna fjärilar medan de stora larverna är betydligt mer motståndskraftiga. Om vaxförrådet direkt behandlas med ättiksyra på hösten och förvaras någorlunda svalt fram till våren så är risken liten att drabbas av större problem med vaxmott.

Grafik: Ann-Sofie Alfsdotter

Under sommaren är det viktigt att inte låta lådor med utbyggt vax står kvar i lådförrådet utan dessa måste ut till bisamhällena och ”luftas” för att undgå angrepp. Som biodlare ska man alltid se till att hålla starka samhällen, dessa klarar normalt att stå emot angrepp av vaxmott utan problem och rensar snabbt ut mott som tagit sig in i kupan. Motten föredrar mörka yngel- och pollenramar och om dessa regelbundet skiftas ut till nedsmältning och ersätts med nya mellanväggar har även det en förebyggande effekt. Undvik också att få med pollen i skattlådor som du ska vinterförvara, dessa är en attraktiv födokälla för vaxmotten och leder ofta till problem. Vid kraftiga angrepp måste vaxramar smältas ner och kupor tvättas i hett vatten och/eller flammas för att ta död på larver och ägg samt få bort kokongerna. Plastramar kan frysas, skrapas och högtryckstvättas. Kupor i plastmaterial kan fullständigt genomborras av larverna och förstöras helt. Mindre skador på lådorna kan spacklas igen och målas över.

Det finns dock normalt sätt inga skäl till medicinering mot vaxmal utan de preventiva medlen med frysning och ättika är oftast fullt tillräckliga. Förr var kemikalien paradiklorbensen vanlig och användes som antimalmedel, även användning av svavelremsor förekommer fortfarande idag. En produkt som används frekvent i vissa andra länder är ett medel som heter B402/B401 Certan med den insekticidala bakterien Bacillus thuringiensis. Medlet sprayas på ramarna och vaxmotten får i sig bakterien och dör.

Foto: Richard Johansson, Sveriges Biodlares Riksförbund

I Sverige finns ingen art som i bisamhället kan förväxlas med vaxmott. I länder där den Lilla kupskalbaggen förekommer kan larverna från de bägge arterna vid snabb anblick förväxlas. Dock skiljer sig andra symptom avsevärt.

SAMARBETSPROJEKT MELLAN: