Skötseltips i maj

I mitt tycke är maj månad den vackraste tiden under hela året, och en underbar tid att vara biodlare. Passa på och njut innan en mer hektisk tid väntar! Bisamhället växer nu snabbt och en viktig uppgift som biodlaren har är nu att se till så drottningen har tillräckligt med plats för sin äggläggning. Om det inte finns plats så är detta ett säkert sätt att väcka svärmlusten i samhället oavsett om ni har svärmtröga bin eller ej. Flytta in tomma ramar eller ramar med nya mellanväggar som bina kan bygga ut intill de andra yngelramarna så drottningen kan fortsätta lägga ägg.

I samband med detta är det också en god idé att undersöka bisamhället för sjukdom. Titta noga på varje ram och försök att notera avvikelser. Ser larverna friska ut? De ska vara glansigt vita och rikligt matade med fodersaft. Kalkyngel, säckyngel och kylt yngel kan nu förekomma. Läs på om och lär dig hur symptomen för dessa sjukdomar ser ut. Ser det täckta ynglet normalt ut? Titta efter mörka, insjunkna och uppbitna celler. Avvikande celler undersöks för amerikansk yngelröta med hjälp av en liten sticka som förs ned i celler och rörs runt. Dra försiktigt upp stickan igen. Följer det med en seg och kladdig massa kan larven vara angripen av amerikansk yngelröta. Bitillsynsman ska då genast kontaktas.

Undersök också bina för skador eller onormalt beteende. Syns det tecken på virus såsom hårlöshet, förkrympta bakkroppar eller skadade vingar? Notera också så bina samlar pollen och nektar som de ska.

I maj börjar blomningen ta fart på allvar, det finns sälg som fortfarande blommar, maskrosorna är viktiga pollenkällor och lönn kan nu ge bra med nektar. Det är då dags att även utöka med första skattlådan. I södra delarna av landet gäller det att vara med och inte vara för sen med skattlådorna. I områden med höstraps kan honungsskörden redan nu vara stor.

Känner man sig osäker på läget eller misstänker att angrepp av varroa är hög ska man kontrollera varroanedfallet alternativt ta ett biprov för att kontrollera angreppsgraden. För de biodlare som praktiserar drönarutskärning som behandlingsmetod mot varroa kan nu drönarramen tillsättas. Varroakvalster föredrar drönaryngel framför arbetaryngel, bland annat för att drönarynglets täckningstid erbjuder varroan längre tid till att reproducera sig.

Många varroakvalster kan fångas i drönarramarna under sommaren och avlägsnas från bisamhället. Genom att avlägsna vaxbygge med täckt drönaryngel ett antal gånger på försommaren kan kvalstermängden reduceras avsevärt och tillväxten av varroa i bisamhället dämpas. På detta sätt blir drönarutskärningen en effektiv metod när det gäller att hålla nere varroans tillväxt. En två-delad, tre-delad eller en helram kan användas beroende av vilket intervall biodlaren önskar göra utskärningen. Ramen ska placeras så att den har kontakt med yngelklotet.

Richard Johansson

Sveriges Biodlares Riksförbund

Foto: Courtesy The Animal and Plant Health Agency (APHA), Crown Copyright

Larverna ska vara glansigt vita och välmatade

En varm dag i maj lämpar sig väl för en riktig genomgång av bisamhället. Kontrollera så bina och ynglet är friska.

 

Publicerat: 2024-05-15

Liknande artiklar

Vaxbyte

Att byta vax i bisamhället kan vara en viktig sjukdomsförebyggande åtgärd och något vi rekommenderar alla biodlare att...

Starka bisamhällen

Många är nu i full gång med invintringen av bina och enligt de rapporter vi fått in ser bisamhällena trots en lite...

Cementhonung

Under sensommaren har det hört av sig ovanligt många medlemmar som har fått cementhonung i kuporna. Cementhonung eller...

SAMARBETSPROJEKT MELLAN: